tiistai 17. tammikuuta 2017

Fantastiset sämpylät


Teemun ylistämällä fantastinen leipä ohjeella todellakin valmistuu herkulliset sämpylät!
Resepti on helppo, koska taikinaa ei varsinaisesti tarvitse vaivata, eikä kohottaakaan kuin kerran. Sämpylöitä ei myöskään tarvitse pyöritellä tai muuten muotoilla, vaan taikina vain leikataan suikaleiksi ja paistetaan.

Maukkaat sämpylät

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa tai pussillinen kuivahiiva
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
12 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

  • Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja siirappi; sekoita puuhaarukalla. Kaada sekaan vähän maitovettä ja sekoita. Kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  • Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia. 
  • Kuumenna uuni 240 asteeseen. 
  • Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  • Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  • Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 15-20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  • Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

1 kommentti:

  1. Hei : Voi että miten hyviä ! Kiitos ohjeesta :) niin helppo tehdä

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...